Українська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2
«Сім чудес Київщини» в нашій школі

alt

 altaltaltЗ метою виховання в учнівської молоді почуття патріотизму, національної  гордості,  пробудження інтересу до культурної спадщини рідного краю,  розширення   світогляду та вдосконалення навичок самостійної роботи, Обухівський районний центр творчості дітей та юнацтва і відділ освіти Обухівської РДА запропонували для бажаючих роботу в проекті «Сім чудес Київщини».

 


 


         У нашому навчальному закладі проект відразу знайшов своїх прихильників. Учитель-методист, класний керівник 9-Б класу, знана майстриня в Українці Таначьова Наталія Віталіївна разом зі своїми вихованцями відразу долучилися до пошуково-дослідницької  роботи. Проект розрахований на сім років (2017 -  2023 рр.),  напрямок цього року  - «Народні майстри Київщини».  

    Із захопленням, гордістю і любов’ю збиралися інформаційні матеріали про майстринь Обухівщини. Низка зустрічей,  майстер-класів та вернісажів на рахунку юних дослідників. За умовами проекту треба було зібрати матеріали та оформити картки про кожну  майстриню, помістивши її фото та її робіт, вернісажів, майстер-класів, коротка біографія, історія захоплення та досягнення. Таким чином учні познайомилися із творчістю Ірини Іванівни Гаврилюк (майстер вишивки при Національній спілці народного мистецтва України), Наталії Миколаївни Топчій (розпис фунтиком), Людмили Іванівни Серветникової (улітарно-ужиткові речі, прикраси зі шкіри), Ірини Вікторівни Погребної (м’яка іграшка),  Олени Віталіївни Ткаченко (живопис), Таначьової Наталії Віталівни (декупаж, побутово-ужиткові речі). Ці авторитетні майстри - члени ГО «Джерело Українки», жоден захід в Українці не відбувається без їхньої участі, ці народні майстрині  завжди вагомо представляють наше місто за його межами.  

     Чудовим завершенням роботи над цьогорічною частиною проекту був день народних майстрів у школі(7 лютого). Учні 9-Б класу провели відкритий виховний захід «Творча Україна. Пишаємося, бережемо, примножуємо… ». Ведучі(Буртний Артем, Буцан Олександра, Запорожченко Марина, Мельник Даніїл, Саулін Андрій) презентували свої надбання та розповідали про майстрів-земляків. А почали свято народної творчості з повідомлень про всесвітньовідомих  художниць з народу: засновника школи декоративного розпису петриківського орнаменту Тетяни Яківни Пати та творця «квіткового іконопису», майстра декоративного живопису Катерини Василівни Білокур, які  прославили українську культуру та здобули світову славу.

         А протягом дня у шкільній рекреації діяла виставка «Майстри поруч». На вернісажі були представлені роботи не лише майстринь із «Джерела Українки», а й працівників школи. Охочі познайомилися з роботами Наталії Миколаївни Топчій (розпис фунтиком), Людмили Іванівни Серветникової (прикраси зі шкіри), Олени Іванівни Нестеренко (витинанки), Наталії Віталівни Таначьової (декупаж), Наталії Григорівни Бриж (петриківський розпис), Тетяни Ігорівни Нехоріної (живопис), Юлії Вадимівни Литвишко (вишивка бісером), Ірини Вікторівни Погребної (м’яка іграшка), Тетяни Григорівни Ахтирко (вишивка хрестиком і бісером).

     Дякуємо усім небайдужим за допомогу в реалізації  проекту «Сім чудес Київщини». Саме завдяки вам ми працювали небуденно, цікаво та змістовно. А пошуківцям з 9-Б та їх наставникові Таначьовій Наталії Віталіївні бажаємо вдало захистити проект на районному рівні.