Українська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2
Районний семінар заступників директорів шкіл з виховної роботи

 

За досвідом - у другу школу!

Національно-патріотичне виховання – планомірна виховна діяльність  колективу школи, яка спрямована на формування у дітей почуття патріотизму: любові до України; національної самосвідомості й гідності; дбайливе ставлення до рідної мови, культури, традицій; відповідальність за природу рідної землі; потребу зробити власний внесок у долю держави; інтерес до міжнаціонального спілкування.

Для педагогічного колективу Української ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 цей напрямок роботи був і залишається пріоритетним.  Саме тому 29 січня на базі нашої школи й був проведений районний семінар заступників директорів шкіл з виховної роботи та педагогів організаторів. З традиційними формами роботи та сучасними технологіями виховання в цьому напрямку ознайомили колег педагоги школи.

Директор школи Тамара Дидик, яка презентувала школу та була модератором першої панельної дискусії «Національно-патріотичне виховання в рамках проведення уроків», наголосила: «Під словом «учень» ми повинні вбачати власних дітей, методику виховання ототожнювати з їхнім вихованням. А якими б ми хотіли бачити своїх дітей? Чесними; вихованими; добрими; людьми, які поважають старше покоління, які пам’ятають своє коріння й шанують пам’ять предків, громадянами, які гідно носять звання «українця», які вибудують Україну та зроблять її сучасною, квітучою, сильною та незалежною».

Вчитель інформатики Світлана Івацко говорячи про хвилю національної свідомості підростаючого покоління підсилила свої слова учнівськими проектами «Моя Україна» та « Витачів». Автори, учні 10 класу Анна Рєзнік та Павло Чичик гідно захистили власні роботи та переконали присутніх, що діти розуміють та співпереживають подіям в Україні, люблять свою країну та зроблять все задля світлого майбутнього нашої держави. Ірина Погребна, вчитель обслуговуючої праці розповіла про виготовлення виробів за мотивами національної символіки,  співпрацю з міською громадською організацією «Джерело» та участь в волонтерських акціях. А детально зупинилась на останній - «Зігрій українського солдата». Юні школярки спільно з професійними майстринями «Джерела» зв’язали шкарпетки воїнам АТО (напередодні у родичів кожного з них дізнались розмір).  Поки руки трудились, у творчих дитячих душах народжувались рядки:

Богатирі! Солдати! Браття!

За мирне небо, за ці дні

Героям нашим за відвагу!

Вклонімось низько до землі!

Ми прокидаємося рано,

І на колінах у ікон

У Бога просимо старанно,

Щоб непорушним був кордон.

Палає у серцях турбота

Про літніх мам і про дітей.

Наш захист – ваша це робота,

Це від непроханих гостей.

Зігріти вас – турбота наша,

В холодний вечір, в зимну ніч,

В полку, де брат стоїть за брата,

В полку, де кожен пліч-о-пліч.

Вам щиро вдячні за завзяття

Великі і малі! Усі!

Богатирям, солдатам, браттям,

Уклін до матінки-землі!

(Учениця 9А класу Делянова Руслана)

Друга панель: «Національно-патріотичне виховання у позаурочний час» була представлена Сергієм Полторацьким, керівником військово-патріотичного клубу «Буйвітер»; Антоніною Філонич,  керівником літературної студії «Мальва»; Галиною Рясною, вчителем світової літератури та класним керівником 8А класу; Оленою Квачук, керівником гурту сучасної української пісні «Терція» та класним керівником 6Бкласу Наталією Таначьовою, яка представила власні доробки співпраці з батьками, що оптимізує виховання та дозвілля дітей. Різнопланова робота школи вразила присутніх і не залишила байдужими: понад десять років на базі школи працює «Буйвітер». Військово-патріотичний клуб  в столичній області наразі є гордістю не лише школи, а й міста. Галина Миколаївна зі своїми восьмикласниками  презентувала нестандартні форми та підходи до оформлення класного куточку та переконали всіх присутніх, що перемога у шкільному конкурсі третій рік поспіль отримували заслужено.  Першими спробами пера з присутніми щиро поділились вихованці «Мальви», та мало хто втримав сльози під час виступу «Терції». А презентація Наталії Віталіївни тут же знайшла прихильників і нині її досвідом можуть скористатися охочі, які звернуться до методичного кабінету районного відділу освіти.

«Національно-патріотичне виховання учнів в сучасних умовах», тема третьої дискусійної панелі. Модератором якої виступила голова методичного об’єднання класних керівників Наталія Шлома. Наталія Іванівна ознайомила колег з тим, що сьогодні робить школа у цьому напрямку: небайдужість, активна життєва позиція, волонтерство, участь працівників школи та учнівського колективу в конкурсах, проектах та акціях, численні зустрічі з воїнами, листи вдячності з зони АТО та подяки від оргкомітетів вищеназваних заходів.

В рамках третьої панелі, про « Сучасні методи та форми роботи у виховному процесі (пошукова робота, квест, флешмоб тощо)» доповідала педагог-організатор Римма Сахно. Як використовує Інтернетресурс, як складову сучасного виховання дітей, говорила з власного досвіду класний керівник 8Б класу Марія Єрьоміна. Фрагментом з виховної години «Моя Соборна Україна»( класний керівник 5А класу Валентина Літковська) навчальний заклад закінчив семінар. А насамкінець  - усі заспівали Гімн України.

«Зворушення в свідомості кожного призведе до позитивних дій. Важливо, щоб ціле покоління у якого все попереду почало думати і діяти по новому. Перші кроки найважчі… Саме тому на навчальні заклади покладена велика державна відповідальність. Колектив Української ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 сьогодні переконав нас, що беручи за основу сучасні освітні проекти «Програму успіху» та  «Школу майбутнього»,  свою місію - виховання майбутнього громадянина нашої країни -  він розуміє й на високому професійному та громадянському рівні втілює в життя. »,  - відмітила  підводячи підсумки заходу Олександра Шевченко, методист районного методичного кабінету відділу освіти.



.,